We Got CreepS

Startside • Op • Collection • Photo • For Sale • Link • Medlemmer • Artikler • Pasningsvejledninger • Terrarie og tilbehør

Carausius morosus

Fakta:
Sinéty 1901
Oprindelsesland: Indien
Temperatur / Fugtighed: 20-25 C. / 70-80 %
Terrariet overdusches dagligt.
Størrelse: Han ca. 48-62 mm / Hun ca. 70-80 mm.
inkubationstid: 3 til 5 måneder
Foder: brombær/hindbærblade, ege/bøgeblade, vedben, rosenblade osv.

Carausius morosus er en af de ældste, og mest udbredte arter i hobbyen. Det er denne pind langt de fleste har stiftet bekendtskab med som børn, og som hos en del har vækket interessen for de hvirvelløse dyr.
Arten stammer fra Indien, mange af de dyr der er i kultur i dag stammer tilbage fra dyr indført fra Palmi Hills (ca. 2000 meter over havet) i den sydlige del af landet. Den har været udbredt i hobbyen siden starten af det 20. århundrede.

Rent udseendemæssigt er C. morosus ikke noget at råbe hurra for. Den ligner i høj grad en lille pind, holdt i grønne og brunlige nuancer. Omkring "skuldrene" på det første ben par finder man dog en kraftig rød farvning hos voksne dyr. Dyrene bliver ca. 8 cm lange og mangler vinger.

C. mororsus er en udpræget skumrings- og nat aktiv pind, hele dagen sider den stille og prøver så vidt muligt at falde i et med omgivelserne, hvilket i reglen lykkedes meget godt. Hvis man blæser sagte på dem vil man nogle gange observere at de begynder at svaje frem og tilbage som en lille kvist i vinden. Hvis man generer dem yderligere vil de ofte klappe benene ind til kroppen og lade sig falde til jorden, hvor de efterfølgende vil ligge og spille døde et stykke tid.

Arten er udpræget partenogenetisk. Der findes ikke hanner i de kulturer der kører i Danmark, og det er vist yderst få man i det hele taget kender til, også i naturen. Dette forhindrer dog ikke arten i at formere sig ganske eftertrykkeligt. Hunnen smider op til 10 æg hver nat efter at hun er blevet kønsmoden. Æggene får lov til at ligge hvor de falder, og her kan man også blot lade dem ligge i terrariet. Klække tiden ligger på 3 - 5 måneder, hvilket synes relativt lang tid for et æg på størrelse med et halvt riskorn.
Nymfen der kommer ud af ægget er relativt hårdfør og vil hurtigt begynde at spise og bevæge sig rundt. De er glimrende udbryderkonger og vil finde selv de mindste sprækker og revner i terrariet at komme ud af. Efter 5 hamskifte og 4-6 måneder er pinden voksen og klar til selv at sætte en ny generation til verden. Det kan anbefales at rydde lidt ud i æggene i ny og næ så man ikke lige pludselig finder sig overrendt af flere hundrede af de små nymfer.

Arten er ikke specielt krævende med hensyn til terrariet. Så længe den har plads til at skifte ham og masser af foder er den tilfreds. Den kan holdes ved lidt under stuetemperatur og op til 30 grader. Luftfugtigheden betyder heller ikke så meget, men for en sikkerheds skyld er det bedst at holde den på et rimeligt højt niveau (omkring 60 %) så pindene ikke får problemer under hamskifte. Dyrene sætter ligeledes pris på at drikke af de dråber der afsættes på foderplanterne når man duscher.

Som foder kan man bruge brombær, efeu, vedbend, liguster, æble, rose, jordbær samt mange andre blade. Det er altså en af de arter der er til at have med at gøre, også om vinteren.

© Sofus Ryge Petersen