We Got CreepS

Startside • Op • Collection • Photo • For Sale • Link • Medlemmer • Artikler • Pasningsvejledninger • Terrarie og tilbehør

Monodelphis domestica

Korthalet opossum

Korthalet Opossum

Monodelphis domestica

Alt hvad der står her er kun hvordan vi holder dem ikke dermed sagt at det er den eneste rigtige måde at holde dem, men en vejledning.

Fakta:
Kort halet opossum lever mest i Sydamerika men under arter sniger sig helt op i Mellemamerika..
De bliver mellem 6 og 9 år.
Størrelse 15 til 20 cm. Vægten på dem er mellem 60 og 110 gram.
Opossums lever alene og tilbringer hovedparten af deres tid i træer og buske, de er ikke specielt bange for mennesker og bor tit tæt på dem.
Det er meget let at se kønsforskel på dem, hannen har store testikler allerede fra ung af  og du vil ikke være i tvivl om hvad der er hvad, altså af køn.
Opossums er skumrings aktive dyr så det er der ”festen” rigtigt starter men den kan nu også godt gå på opdagelse om dagen.
De kan bliver meget tamme og lette at håndtere af et lille rovdyr at være.

Foder:
Opossums er jo næsten alt ædende, lad dem gerne prøve at smage alt det de vil, der vil altid være noget de falder mere for end andet vi foder hovedsagligt med katte tørfoder der helst indeholder 30+ % protein, 9-13 % fedt med op til 5 % fibre, insekter men husk der er ikke nogen dyr der har godt af at blive overfodret med melorme, vi bruger mest kakerlakker, da vi avler dem men prøv med alt hvad du kan få fat i, det er med til at aktivere den, udover det så frugt og grønt du finder hurtigt ud af hvad din opossum holder mest af.
Men der faktisk ikke nogen grænser for hvad du kan prøve at give den da den i naturen spiser alt hvad den har lyst til, insekter, frugt, grønt, skorpioner, gnaver, fugleunger, æg og krybdyr den er ikke sart.
Den har heller ikke tendens til at spise mere end den har brug for men sørg for den ALTID har friskt vand, dette er meget vigtigt da den let dehydrerer.

Bur:
Buret bør have en fornuftig størrelse med rigtig gode muligheder for at klatre rundt som det gælder med de fleste dyr jo større jo bedre, også gerne blade og andet til at rode rundt i.
Da det er et dyr der skal aktiveres gi den noget at lave/søge efter og studere, sæt nye grene ind med blade på og hvad du eller kan finde på gør alt hvad du kan for at aktivere din opossum.
Og en redekasse hvor de vil sove i en undulat kasse er en rigtig god størrelse den skal nok selv ”bygge rede” inde i den men du kan da også hjælpe til ved at lægge lidt der ind fra start af …
Opossums er renlige dyr så hvis du laver en lille flad skål med kattegrus i kan den lære at besørge der hvilket der jo gør det let at holde rent i buret.

Opdræt:
De bliver kønsmodne når de er ca. 4½ måned gamle. Men vent gerne til de er min. 5 måneder.
Det er ikke uden fare at forsøge at opdrætte opossums da de kan være meget aggressive overfor hinanden og det kan ende med at de slår hinanden ihjel, det gjorde en del af mine første forsøg.
Når det skal prøves skal man gøre det under opsyn af parret så man kan holde øje med at de ikke bliver for vilde overfor hinanden men der vil altid være en chance for at de påføre hinanden skader, buret skal være stort med mange grene så der er masser af flugt muligheder når jagten går og der skal være minimum 2 redekasser så de mindst have en redekasse hver til at sove i.
De må max gå sammen i 14 dage for hunnen går i brunst kort efter at hannen sat sammen hende og de skal skilles inden hun føder dem da han ellers vil prøve at æde dem eller hun dræber ham.
Opossums er hvad nogen kalder falsk pung dyr da den ikke har nogen pung til ungerne så de sætter sig på maven af hende ”suger” sig fast til dievorterne det første stykke tid, på et tidspunkt lægger hun dem inde i redekassen det er meget forskelligt hvornår hun gør det og pludselig kan der så sidde en eller flere mini opossums på ryggen/bagdelen af hende når hun kommer ud for at spise … det er som regel ikke alle unger hun slæber rundt på.
Hun kan få optil 12 unger måske flere men så kan hun ikke passe dem og er der kun få kan hun finde på at æde dem, dette kan hun også finde på at gøre hvis hun bliver stresset over noget så ikke forstyrre hende for meget når hun har unger.
Ungerne kan blive taget fra moderen når de er 7 uger gamle og skal for at være på den sikre side fjernes og deles op i hvert deres bur senest når de er 3 mdr. gamle.